Futbalisti USA vyhrali v G-skupine na MS v Brazílii nad Ghanou 2:1

17.06.2014 Celý región

Natal 17. júna (TASR) - Futbalisti USA vyhrali vo svojom úvodnom zápase G-skupiny na MS v Brazílii nad Ghanou 2:1. Američanov poslal do vedenia expresný gól kapitána Clinta Dempseyho už po 32 sekundách hry a hoci Andre Ayew v dramatickom závere vyrovnal, o troch bodoch pre USA rozhodol v 86. minúte hlavou John Brooks.

Dempseyho gól je piatym najrýchlejším v histórii MS, rekord drží presný zásah Turka Hakana Süküra v 11. sekunde zápasu o 3. miesto proti domácej Kórejskej republike na šampionáte v roku 2002. Dempsey sa stal sa prvým hráčom USA s gólom na troch rôznych šampionátoch.

Američania tak odplatili v zápase herne i strelecky aktívnejšej Ghane prehry z predchádzajúcich dvoch šampionátov. Na čele tabuľky G-skupiny je po prvom kole o skóre Nemecko vďaka jasnému triumfu 4:0 nad Portugalskom.

Do základnej zostavy kouča Ghany Kwesiho Appiaha sa nezmestili skúsení Michael Essien a Kevin-Prince Boateng, naskočili až v priebehu zápasu. Tréner USA Jürgen Klinsmann nasadil aj DaMarcusa Beasleyho, ktorý sa tak stal prvým Američanom s minutážou na štyroch MS.

V druhom kole skupinovej fázy nastúpi Ghana v sobotu 21. júna vo Fortaleze (21.00 SELČ) proti Nemecku, na USA čaká o deň neskôr o 24.00 SELČ duel s Portugalskom v Manause.

Priebeh zápasu


Američania mali impozantný štart a na úvodný gól potrebovali iba 32 sekúnd. Kapitán Dempsey prenikol nebojácne do pokutového územia až pred brankára a ľavačkou trafil presne s pomocou ľavej žrde - 0:1. Súper sa snažil odpovedať, no centre afrického tímu do šestnástky s prehľadom lovil Howard. Ten po štvrťhodine hry umne vybehol aj proti Gyanovi, vo svižnom úvode sa ale Ghana viditeľne tlačila za vyrovnaním.

V 19. minúte na druhej strane obrana v poslednej chvíli zblokovala Altidoreho šancu vnútri pokutového územia a už o štyri minúty musel útočník USA opustiť ihrisko na nosidlách pre svalové zranenie. Po polhodine vystrašili amerického brankára strelami spoza šestnástky Atsu i Gyan, Klinsmannova družina sa stiahla hlbšie do defenzívy a spoliehala sa na protiútoky. Po jednom z nich sa dostal v 42. minúte k strele striedajúci Johannsson bez potrebnej razancie, v nadstavení ešte J. Ayew v dobrej príležitosti na vyrovnanie netrafil dobre loptu a tak išli Američania do kabín s tesným náskokom.

Trápenie vo finálovej fáze

O prvý vzruch po zmene strán sa v 55. minúte postaral Muntari, jeho ďalekonosnej strele ale chýbalo pár "čísiel" a vzápätí potvrdil aktivitu Ghany nepresnou hlavičkou zblízka nad brvno Gyan. Ten istý hráč bol ešte bližšie k vyrovnaniu v 58. minúte, skvele proti jeho ďalšej hlavičke ale zakročil Howard. "Čierne hviezdy" stupňovali tlak, Atsu technickým pokusom preloboval bránku a Gyanovu strelu zblokovala obrana. Američania dali o sebe vedieť až Jonesovou delovkou v 63. minúte, ale zväčša sa iba bránili.

Ghana sa však vo finálnej fáze trápila - štvrťhodinu pred koncom Asamoahov prudký center do šestnástky A. Ayew nespracoval a tak mohol nemohúcnosť potrestať na druhej strane Dempsey, no v 80. minúte jeho málo razantný pokus vyriešil brankár Kwarasey. O dve minúty neskôr ale už svietilo na tabuli skóre 1:1, keď Gyan pätičkou poslal loptu na A. Ayewa a ten strelou k bližšej žrdi prekonal Howarda. Američania ale nezložili zbrane a v dramatickej koncovke si zobrali vedenie späť - po rohovom kope v 86. minúte vyskočil najvyššie striedajúci Brooks a prudkou hlavičkou od zeme rozhodol o triumfe USA.

Hlasy po zápase /zdroj: APA, Reuters/:

Jürgen Klinsmann, tréner USA: "Ghana má silný tím a hrali to, čo sme od nich čakali. My sme mohli urobiť pár vecí lepšie, ale máme tri body, ktoré sme tak nutne chceli získať. Po vyrovnaní na 1:1 som povedal, že dostaneme ešte jednu šancu a naozaj sa nám podarilo streliť gól. Disponujeme skvelým tímovým duchom. Bol to boj, ale so šťastným koncom."

Kwesi Appiah, tréner Ghany: ""Nemali sme dnes šťastie. Každý tím, ktorý ste predtým zdolali dvakrát, nastúpi proti vám dôrazne a s odhodlaním do tretice to nezopakovať. Každá chybička na takomto turnaji vás vyjde draho. Hrali sme dobre, vytvorili sme si šance, no nevyužili sme ich a súper áno. Chceli sme dnes získať aspoň bod, prehrali sme, ale stále máme pred sebou ešte dva duely."

Kevin-Prince Boateng, stredopoliar Ghany: "Prehrať úvodný zápas na turnaji je vždy zlé. Prehrali sme asi najdôležitejší zápas v skupine."


G-skupina, 1. kolo:
Ghana - USA 1:2 (0:1)
Góly: 82. A. Ayew - 1. Dempsey, 86. Brooks, ŽK: Rabiu, Muntari. Rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), 39.760 divákov

Ghana: Kwarasey – Opare, Mensah, Boye, Asamoah – Rabiu (71. Essien), Atsu (78. Adomah), Muntari – J. Ayew (59. Boateng), Gyan, A. Ayew

USA: Howard – Johnson, Cameron, Besler (46. Brooks), Beasley – Beckerman, Bedoya (77. Zusi), Jones, Bradley – Altidore (23. Johannsson), Dempsey

Tabuľka G-skupiny:
1. Nemecko 1 1 0 0 4:0 3
2. USA 1 1 0 0 2:1 3
3. Ghana 1 0 0 1 1:2 0
4. Portugalsko 1 0 0 1 0:4 0
 

Vyberte región